torsdag 10 februari 2011

Olika sorters bett

Om Tränsbett
Dessa bett ligger på hästens tunga och sedan ut i mungiporna. Trycket som blir när vi tar i tyglarna trycker på tungan och mungiporna. När vi drar i tygeln får bettet olika inverkan beroende på hur lågt eller högt huvud. Har hästen huvudet lågt så ger det en svag påverkan till att resa upp huvudet lite. Är huvudet däremot högt upp kommer hästen dra ihop och korta halsen. Detta bett är har bäst påverkan om man har en häst som har en vilja att gå för lågt med huvud.Detta bett ska ej användas till hästar som går med huvud för högt då hästen kortar av sin överlinje och förstärker problemet.


Olika tränsbetts modeller:

Två delat: Tänk på att byta den ena länken (den längre) så den får vara på den andra sidan i hästens mun ibland. Problemet med dessa är "nötknäckar" effekten vilket innebär att bettet kan trycka upp mot gommen.
Tre delat: Passar bra för hästar som har trång gom då det inte trycker mot gommen. Ett mildare bett än två delat då det har flera bryt punkter.
Oledat/odelat: Ett av de mildaste betten man kan använda till hästen. Dock tycker en del att hästen blir stum i munnen av dessa. Dessa bett fungerar bra till hästar med liten mun.


Fullcheekbett

Detta bett är baserat på Eggbett eller D-ringat bett. Skillnaden är att på vardera sida av bettet sitter det en stång som ska förhindra bettet att löpa i sidled. Finns i två delat och tre delat. Nackdelen med detta bett är att den övre delen på stången kan fastna lätt i sidostycket på tränset.Detta påverkar hästen negativt i munnen och stör hästen. Fullcheekbettet är däremot väldigt bra för unghästar vid inridning, då de ska lära  sig de svängande tygeltagen. 
Halfcheekbett
Detta kan man väll säga är en förbättring av fullcheekbettet då man tagit bort de övre parstängerna för att förhindra de fastnar i tränset, istället är det tillsatt en nedre ring.  Finns i två delat och tre delat.


 


Eggbett/D-ringsbett

Ett milt bett som hör till de vanliga tränsbetten. Detta bett undviker att hästen nyps i mungiporna. Detta bett finns i två delat och tredelat. Det är D-ringarna är de som förhindrar att hästen nyps i mungiporna men även att bettet inte rör sig i sidled. Skillnaden mellan eggbett och D-ringsbett är egentligen att ringarna är mera D-formade på D-ringsbettet.

 Bridongbett
Är ett bett som tillhör de vanliga tränsbetten. Detta är ett smalt bett som används ihop med kandarstång. Detta bett är smalt för att man ska kunna rida med bettet ihop med kandaret. Det finns både två och tre delat.









Imorgon kommer jag lägga upp fakta om stångbett.





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar