måndag 14 februari 2011

Om stångbett


Om stångbett

Ett stångbett är skarpare än ett vanligt tränsbett. Stångbettet har hävstångs effekt som ett vanligt tränsbett ej har.Stångbettet har en överskänkel som är fäst vid sidostyckena på huvudlaget och en underskänkel där tyglarna fäster vid. De har även en kindkedja som fäster i vardera sidan av bettet och ligger an mot undersidan av hästens underkäke.
När man tar i tygeln kommer underskänkeln föras i tygelns riktning. Detta gör att trycket mot lanerna ökar,vilket betyder att bettet vrids något i hästens mun. När detta händer förs bettets övreskänkel framåt vilket sträcker huvudlaget som då trycker på hästens nacke. Kindkedjan sträcks ut vid vridningen och pressas mot hästens underkäke. Detta bett verkar på många områden; hästens mun,laner,underkäke och nacke. Detta bett verkar med att hästen vill sträcka fram sin panna och sänka sitt huvud
.
Dessa bett rekommenderas att användas av hästar som gärna vill höja sitt huvud. När hästen höjer sitt huvud kommer den att korta sin överlinje.Men som tidigare sagt så vid användandet av detta bett kommer hästen att vilja sträcka fram sin panna och sänka sitt huvud , vilket påverka överlinjen att den sträcks ut istället för att kortas. När överlinjen längs blir det enklare för hästen att följa bettet och sänka sitt huvud och arbeta i rätt form.

Att tänka på vid köp av ett stångbett är; ju längre skänklar desto större hävstångseffekt och skarpare blir det. Stångbett är ofta oledade för att de inte ska trycka mot gommen och det finns ofta en liten böjling där tungan ska kunna röra sig.

Olika stångbetts modeller:

Pellhamstång: Förenar stång och bridongeffekten till ett kandar. Används med en delta och en tillhörande tygel eller så använder man två tyglar. I Sverige används delta på tävlingar.

 













Kandarstång: Används tillsammans med ett bridongbett och även en kindkedja. Kindkedjan brukar komma på högre nivå i dressyrklasser och kandaret används endast på dressyr tävlingar. Här har du en böjning på bettet för rörelse frihet för tungan.



Kimblewick/jaktkandar: Har en stor D-formad ring och 2 mindre hål. I den stora ringen är de mindre hävstångseffekt än de två mindre hålen. I hoppning får du inte sätta tygeln i de mindre hålen.








Westernstångbett: Ett bett med långa skänklar. Hos detta bett är man inte ute efter den starka effekten utan mer att ryttaren ska kunna rida på långa tyglar och att hästen är väldigt lyhörd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar